Ik, Wim Pieck ben als zeer zwak kind (wegens ziekte) in 1972 begonnen met Judo bij Chris de Korte en Richard de Bijl in Hoogvliet-Rotterdam. Een aantal jaar daarna kwam ik in aanraking met de Silat meester “Rob” Tengat die mij kennis liet maken met zijn familiestijl Tengat Silat. Tengat was een geboren Maleisiër die veel had meegemaakt. Hij wilde een aantal jongens uit de buurt (Hoogvliet-Rotterdam) zijn Silat leren maar na een paar maanden was ik zijn enige leerling. De trainingen waren keihard maar ik vond het geweldig. Guru Tengat was geen vriendelijke leraar in de traditionele zin; hij was streng, intens en had een onmiskenbare focus op effectiviteit. Daarnaast had hij weinig geduld. Hij was werkzaam bij Justitie en zei weinig over zijn verleden maar zijn technieken waren uniek, effectief en prachtig om te zien. Wij trainden in een kelderbox of buiten. Zijn verhalen over Silat waren geweldig. Ik weet dat hij oorspronkelijk uit Borneo kwam en zijn voorvaderen Dajaks en koppensnellers waren. Hij was via Indonesië naar Nederland gekomen. Gelukkig heb ik het prachtige Borneo en Indonesië mogen bezoeken.

In januari 1980 ben ik met JBN Jiu-Jitsu begonnen in Hoogvliet-Rotterdam. Mijn leraar was Richard de Bijl. Wij trainden destijds het Na-Ko-Ni systeem ook wel het “Kersenbloesem” systeem genoemd. Het Na-Ko-Ni systeem was genoemd naar de heren Nauwelaerts de Agé, Koning en Van Nieuwenhuizen. Ik vond het een duidelijk systeem. Dit kwam mede door het lesgeven van Richard de Bijl. Een geweldige leraar. Ik ben Jiu-Jitsu voornamelijk gaan beoefenen door mijn vader (oud bokser). Door hem kwam ik al vroeg in aanraking met Jiu-Jitsu door de boekjes van Dick Bos. Mijn vader wilde graag dat ik mijn zwarte band Jiu-Jitsu ging halen.

Toen mijn Silat leraar Tengat hoorde dat ik Jiu-Jitsu beoefende werd hij kwaad. Hij haatte de Japanners en alles wat met Japan te maken had. Hij zei dat ik alleen Silat moest beoefenen omdat dat genoeg was. Waarschijnlijk had hij zelfs gelijk want ik kon zijn technieken niet vergelijken met de Jiu-Jitsu technieken die ik had geleerd. Toch bleef ik altijd geïnteresseerd in Budo maar ik heb het uiteindelijk toch aan mijn vader te danken dat ik met Jiu-Jitsu ben doorgegaan. Hij vond dat Jiu-Jitsu een goede invloed op mij had.

Daarna gedurende de jaren ’80 kwam ik beroepsmatig in aanraking met vrijwel alle vormen van zeer ernstig geweld waar ik vandaag de dag nog steeds last van heb. Het waren vooral de lessen van Rob Tengat die mij toen zeker hebben geholpen om hiermee om te gaan. Ook de Jiu-Jitsu lessen waren erg ontspannend en prettig. Dit kwam voornamelijk door het lesgeven van Richard de Bijl.

Halverwege jaren ’80 werd het Jiu-Jitsu veranderd in het E-Bo systeem. Het E-Bo systeem werd ontwikkeld door de heren Mario den Edel en Wim Boersma. Ik heb nooit aan dat systeem kunnen wennen. Vooral niet aan het E-Bo-No Kata en het landelijke plan (lerarenopleidingen etc.). Dit is puur persoonlijk. Ik vind Mario den Edel bijvoorbeeld een uitstekende leraar.

Ik had in 1981 toevallig een seminar bijgewoond o.l.v. Professor Wally Jay. Ik had toen nooit gedacht dat deze man later zo belangrijk zou worden in mijn leven. Mijn liefde voor vingerklemmen is hierbij dan ook duidelijk. Later wilde de Professor graag dat ik het Small Circle Ju-Jitsu in Nederland ging geven. Ik heb dat niet gedaan omdat de Amerikaanse belangen (kosten) erg hoog waren. Na mijn 7e Dan Small Circle Ju-Jitsu adviseerde hij mijn stijl een naam te geven. Doordat mijn eerste Budoleraar Richard de Bijl vroeger altijd sprak over Yawara (oorspronkelijke naam van Ju-Jutsu) besloot ik om het Yawara Ju-Jutsu te noemen. Professor Wally Jay was een lieve man. Zeer benaderbaar, kundig en een ware pionier. Zelfs grootheden als Bruce Lee en Dan Inosanto hebben les van hem gehad.

Een andere zeer belangrijke Ju-Jutsu leraar in mijn leven is Shihan Jan de Jong uit Australië geweest. Hij heeft mij ook erg geïnspireerd met zijn Tsutsumi Hōzan-Ryū Ju-Jutsu. Ik heb veel lessen van hem gehad en heb hem in 1996 in Australië bezocht. Zijn stijl was uniek ook zijn Atemi-Waza. Hij trapte met de kalknagel van zijn grote teen je hele scheenbeen aan gort. Naast een Ju-Jutsu grootmeester was hij ook een Pencak Silat grootmeester. Een bijzonder fijn mens.

Mijn belangrijkste leraren zijn en waren:

  • Richard de Bijl Shihan – Judo/Jiu-Jitsu (Nederland)
  • Guru Rob Tengat – Tengat Silat (Nederland/Maleisië)
  • Jan de Jong Shihan – Tsutsumi Hōzan-ryū Ju-Jutsu (Australië)
  • Professor Wally Jay – Small Circle Ju-Jitsu (USA)
  • Mijn vader Wim Pieck Sr.

Guru Rob Tengat is de leraar geweest die mij als vechtkunstbeoefenaar het meest gevormd heeft. Dit is ook de reden waarom de Yawara systemen vele Silat invloeden hebben. Hij was een keiharde man waarschijnlijk gevormd door zijn verleden maar als vechtkunstenaar heb ik nooit een betere gezien.

Richard de Bijl was de beste leraar. Hij heeft mij geleerd hoe je Budo moet beoefenen en beleven. Van hem heb ik ook geleerd hoe ik moet lesgeven. Daar kan geen lerarenopleiding tegenop. Een unieke leraar en een goed mens.

Ik dank deze bovenstaande leraren. Ondanks dat ik zelf al meer dan 50 jaar train zal ik nooit in de buurt komen van hun wijsheid en kennis. Ik zal altijd hun leerling blijven. Mijn vader was geen Martial Artist maar ik heb alles aan hem te danken.

Ook Geoff Thompson was belangrijk. Zijn “The Fence” vormen zijn de basishoudingen van het Yawara. Ik heb maar een paar keer les van hem gehad maar dat waren hele nuttige trainingen. Vooral door proactief te zijn. “Attack First” waren zijn woorden. De inspiratie ging ook door middels het lezen en bestuderen van zijn vele boeken. Ik ben een groot liefhebber van zijn werk waardoor zijn invloed groot is te noemen.

Ik heb tijdens mijn studiereizen over de hele wereld les mogen krijgen van vele grote namen zoals bijvoorbeeld (in willekeurige volgorde): Guro Dan Inosanto, Sifu Larry Hartsell, GM George Dillman, Ed Melaugh Sensei, Kiyohide Shinjo Hanshi, Patrick McCarthy Hanshi, Yori Nakamura Sensei, Christian Tissier Shihan, Erik Paulson en nog vele anderen.

In 2018 werd ik door de World Ju-Jitsu Federation bevorderd tot 8e Dan Ju-Jutsu. Dit was de eerste Dangraad waar ik geen examen voor heb gedaan. Dit initiatief werd gesteund door vele bekende grootmeesters. Erg bijzonder voor mij was dat het certificaat uitgereikt werd door GM Hans Hesselmann. Een man die ik zeer respecteer en bewonder. Dangraden hebben mij nooit zoveel geïnteresseerd, door de jaren heen heb ik dangraden en leraren certificaten behaald in diverse krijgskunsten en systemen maar dit was een mooie erkenning omdat ik weet van welke mensen dit initiatief is gekomen.

Het Yawara is dus ontstaan uit mijn eigen ervaringen. Ik zal nooit zeggen dat het beter is dan een ander systeem. Het is de beoefenaar zelf die zijn/haar weg moet zoeken. Als u kennis wilt maken met de Yawara systemen kom dan naar onze seminars of kijk naar onze trainingsmogelijkheden.

“Yawara Ichi Dai”